Zondag 30 juni, een historische dag op De Trochslach.

 

Met een aangenaam zonnetje op de achtergrond, druppelden de kaats(t)ers binnen op het sportveld en rondom het terras bij het dorpshuis. Beide waren rijkelijk versierd met vlaggetjes en ballonnen. En terecht! Het was namelijk tijd voor vijftigste en tevens laatste Abbink Partij. 50 jaar sponsoren, waar hoort men dat nog? Alle reden dus om dit niet ongemerkt voorbij te laten gaan en er een feestelijke dag van te maken.

De koffie en thee stonden klaar voor de liefhebbers en het wachten was op de jubilerende sponsoren van de dag; Jos en Esther. Toen iedereen zich had aangemeld kon de Partij worden geopend. Als eerste kreeg Thomas het woord, hij had namens de familie een stukje geschreven over de historie van de Abbink Partij in vogelvlucht. In het Sneekers welteverstaan. Ondertussen werd namens het bestuur een stukje oranjekoek uitgedeeld, zodat iedereen aandachtig kon blijven zitten luisteren. Na deze mooie inleiding kreeg Marcel Merkies het woord, hij had een muzikale noot voorbereid om iedereen mee te nemen in vijftig jaar Abbink Partij en de herkenning was zichtbaar en voelbaar. Het refrein stond duidelijk op de flipover, dus er was dan ook geen excuus om deze niet mee te zingen.

Bij een jubileum hoort natuurlijk ook een aandenken. Uit het archief was een oude foto opgediept waarop drie generaties van de familie Abbink waren te zien tijdens een prijsuitreiking van de Abbink Partij. Daarnaast werd een miniatuur telegraaf aangeboden met een gedenkplaatje.

De jeugd startte deze zondag tegelijkertijd met de senioren, waardoor het een gezellige drukte was op het veld.  Bij de jeugd B kon iedereen een prijs verdienen. In wisselende samenstelling werd er door iedereen drie keer gekaatst en vervolgens werden de punten opgeteld. Sara wist hier knap met de krans naar huis te gaan. Bij de jeugd A kaatsten we in twee poules. Uiteindelijk werden ook hier de punten opgeteld om te bekijken welke parturen de finale mochten kaatsen. Raoul probeerde hier de bloemetjes binnen te hengelen, maar ondanks zijn vissershoedje, moest hij genoegen nemen met een mooie tweede plaats en de daarbij behorende beker. Age Oane en Morris waren als tweetal te sterk, zij wisten deze dag van iedereen te winnen en mochten terecht naar voren komen voor de eerste prijs.

De senioren B kaatsten in twee poules om vier prijzen. Het dreamteam Jinke, Feiko en Geartsje begon voortvarend, maar Feiko moest helaas vroegtijdig stoppen vanwege een blessure, al tijdens de eerste omloop. Toen was er natuurlijk maar één vervangster mogelijk. Jeltsje had al een tijd niet gekaatst, maar liet haar zussen niet aan hun lot over en stapte zo het veld binnen. Dit resulteerde bij de eerste opslag al in een luide ‘wow’ van kleinzoon Matteo. Debutante Iris kaatste deze dag in een fanatiek partuur met Marlycke en Cees. Deze twee gaven elkaar nog liever een bodycheck, dan dat ze een bal voorbij lieten gaan. Zij wisten uiteindelijk de verliezersronde te winnen. In de extreem spannende finale (5-5) trokken Mats en Jette in het laatste eerst aan het langste eind. Pas toen konden Feike en Anja worden gebroken. Het publiek heeft in ieder geval genoten van een prachtige eindstrijd.

Bij de senioren A stonden er een aantal eeuwige talenten op de lijst. Jan Jouke en Jacob hadden onder druk van Marcel de kaatswant uit de wilgen gehaald om nog eenmalig de spierpijn te trotseren. Bang waren ze niet, al tijdens de eerste omloop zochten zij de grasmat een aantal keer op van dichtbij. Het gevolg was wel dat men na de eerste omloop de soep op het veld moest komen brengen omdat de reis richting het terras een moeizame zou worden. Dat beloofde wat voor de tweede omloop. Hun droom om nog eenmaal op de platte kar te mogen schitteren leek dan ook in duigen te vallen, maar gelukkig wisten Jos, Ewoud en Peter hen nog op de kar voor het terras langs te manoeuvreren. Het schijnt dat de heren nog steeds spierpijn hebben. Daarnaast waren er een aantal A-kaatsers ingevlogen vanuit Nijland, waardoor er een mooie lijst van acht partuur kon worden gekaatst en het een spannende strijd beloofde te worden. Uiteindelijk werd de finale gekaatst door Thomas, die vorig jaar de partij wist te winnen, en Robin tegen Egbert en Lars. De laatste twee wisten na een spannend begin door te stomen naar de krans.

De prijswinnaars namen nog eenmaal met veel vreugde de gerookte paling in ontvangst en werden vereeuwigd tijdens dit memorabele laatste fotomoment met Jos en Esther.

 

Deze foto’s kunnen jullie hier vinden: https://myalbum.com/album/bLMh4AvHWDmj3W/?invite=72ce2b6b-80f1-46cc-913e-bcadcdb67aa7

 

En toen kwam er toch echt een einde aan deze laatste Abbink Partij. Al met al kijken we terug op een prachtige kaatsdag, zowel qua weer als qua inzet.

Wij willen de familie Abbink bedanken voor hun jarenlange steun aan de kaatsvereniging en hopen hen nog veelvuldig op en/of langs het veld te mogen begroeten.

 

 

 

 Prijswinnaars:

 

Jeugd B

Eerste prijs: Sara (k)\

Tweede prijs: Hanna

Derde prijs (gedeeld): Rike en Abe

Vierde prijs: Roosje

Vijfde prijs: Fimme

 

Jeugd A

Eerste prijs: Age Oane de Vries en Morris Stam

Tweede prijs: Raoul Zijlstra, Esmee Voolstra en Liza Jellema

Derde prijs: Nico de Vries, Melle Jansen en Frits Tressel

Vierde prijs:  Emma van Amersfoort en Twan Broersma

 

 

Senioren B

Eerste prijs: Mats Landmeter (k) en Jette Elzinga

Tweede prijs: Feike Ewen en Anja Poiesz

Derde prijs: Marlycke Strikwerda, Iris Broersma en Cees Hummelen

Vierde prijs: Jinke Zondervan, Geartsje Zondervan en Jeltsje Zondervan

 

Senioren A

Eerste prijs: Egbert Heins (k) en Lars Dijkstra

Tweede prijs: Thomas Abbink en Robin Wielinga

Eerste prijs verliezersronde: Milan Dijkstra en Johannes Nieuwland

Tweede prijs verliezersronde: Ewoud Zwaan en Peter Koster